Milloin ja miten voin hakea asuntoa?

Asuntoa voit hakea heti kun opiskelupaikkasi on varmistunut. Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta jättöpäivästä. 

Täytettyäsi hakemuksen Hoas käsittelee hakemuksesi ja lähettää sinulle sähköpostitse vahvistuksen hakemuksen voimassaolosta. Otamme sinuun yhteyttä, jos hakemuksesi käsittelyä varten tarvitaan liitteitä, esimerkiksi opintotodistuksia.

Näin asunnon hakeminen tapahtuu:

1. Hae Hoasilta opiskelija-asuntoa kun opiskelupaikkasi on varmistunut

Voit hakea Hoasin asuntoa, mikäli opiskelusi on päätoimista, tutkintoon johtavaa, opintotukeen oikeuttavaa ja pääkaupunkiseudulla tapahtuvaa.

Asuntoa voi hakea aikaisintaan neljä kuukautta ennen opiskelujen alkamista.

Tutustu tarkemmin: Kuka voi hakea asuntoa Hoasilta?

Hoas-Infographic-How-to-Apply-02.png

2. Täytä asuntohakemus

Asuntohakemuksen täyttämiseen menee noin kuusi minuuttia, mutta se kannattaa tehdä huolella. Hakemuksella kysytään muun muassa tulojasi. 

Mitä useamman asuinalueen ja huoneistotyypin hakemuksellesi valitset, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada asunto. Myös merkitsemäsi maksivuokra vaikuttaa siihen, millaisia asuntoja voimme sinulle tarjota.

Katso vinkit onnistuneeseen asunnonhakuun

Tutustu asuntohakemukseen

 

Hoas-Infographic-How-to-Apply-03.png

3. Pidä hakemuksesi ajantasalla

Hakemuksesi on voimassa kolme kuukautta. Päivitä hakemustasi siis kolmen kuukauden välein, jotta se ei vanhene ja poistu rekisteristämme. Päivityksen yhteydessä voit myös miettiä, voisiko hakemukselle lisätä alueita tai huoneistotyyppejä.

Tutustu Hoasin huoneistotyyppeihin

Asuntohakemuksen päivityslomake

Hoas-Infographic-How-to-Apply-04.png

4. Hoas etsii ja tarjoaa sinulle sopivaa asuntoa

Odotusaika vaihtelee parista viikosta reiluun vuoteen ja se riippuu esittämistäsi asuntotoiveista. Soluasuntoja vapautuu vuokrattavaksi huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi yksiöitä. Alueet Helsingin keskustan lähellä ovat myös hyvin suosittuja, jolloin odotusaika on muita alueita pidempi. 

Valitettavasti kaikille asuntoja ei joka tapauksessa riitä. 

Millä perusteella asunnot vuokrataan?

Hoas-Infographic-How-to-Apply-05.png

5. Saat asuntotarjouksen sähköpostilla

Käy asuntotarjous läpi ja hyväksy se.  Vahvista vuokrasopimuksesi allekirjoittamalla se sähköisessä palvelussa. Toimita pyydetyt asiakirjat määräaikaan mennessä. 

Miten hyväksyn saamani asuntotarjouksen?

Hoas-Infographic-How-to-Apply-06.png

6. Tervetuloa Hoas-kotiin!

Muuttoa kannattaa alkaa suunnittelemaan hyvissä ajoin. Kuka kantaa tavarat? Mistä saan avaimet? Miten saan nimeni oveen? Katso ohjeet avainten noutamiseen ja sisäänmuuttajan muistilista

Toivomme että viihdyt uudessa kodissasi. 

 

Milloin voin hakea asuntoa?

Asuntoa voit hakea heti asuntohakemuksella, kun opiskelupaikkasi on varmistunut, mutta kuitenkin aikaisintaan neljä kuukautta ennen toivottua muuttopäivää.

  • Esimerkiksi jos tarvitset asuntoa syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen, voit jättää hakemuksen aikaisintaan saman vuoden toukokuun ensimmäisenä päivänä.

Asuntoa ei voi ottaa vastaan ennen kuin koulu on alkanut ja olet ilmoittautunut läsnäolevaksi. Jos olet aloittamassa opiskelusi ja koulusi alkaa esimerkiksi tammikuussa, et voi vastaanottaa asuntoa joulukuussa. Poikkeuksena tähän ovat kesäkuukaudet: jos olet aloittamassa opiskelusi syksyllä, voit vastaanottaa asunnon jo kesäkuusta alkaen.

Huolehdi siitä, että yhteystiedot hakemuksellasi ovat oikein. Jos yhteystietosi ovat virheelliset, emme saa lähetettyä sinulle tärkeitä viestejä hakemukseesi liittyen tai asuntotarjousta. Jos et pysty lähettämään hakemusta, tarkista, että olet täyttänyt kaikki tähdellä merkityt pakolliset tiedot oikein.

Kuinka monta hakemusta minulla voi olla yhtä aikaa?

Sinulla voi olla kerrallaan voimassa yksi hakemus, jolla voit hakea asuntoa sekä yksin että kämppiksen kanssa. Samalla hakemuksella voit hakea huonetta jaetussa asunnossa, huonetta kämppisasunnossa, yksiöitä ja kaksioita yhdelle.

Samanaikaisesti sinulla voi olla voimassa myös hakemus perheasuntoihin puolison ja /tai lasten kanssa. Perheasuntohakemuksella voit hakea yksiötä, kaksioita, kolmioita ja neliötä. Et voi kuitenkaan hakea saman kanssahakijan/kanssahakijoiden kanssa sekä perhe- että kämppisasuntoa.

Mitä tapahtuu kun olen jättänyt hakemuksen?

Täytettyäsi hakemuksen Hoas käsittelee hakemuksesi ja lähettää sinulle sähköpostitse vahvistuksen hakemuksen voimassaolosta. Otamme sinuun yhteyttä, jos hakemuksesi käsittelyä varten tarvitaan liitteitä, esimerkiksi opintotodistuksia.

Otamme sinuun yhteyttä, mikäli liitteet ovat olleet puutteellisia tai virheellisiä. Tällöin sinulla on aikaa täydentää hakemustasi tiettyyn määräaikaan mennessä. Muussa tapauksessa hakemus poistuu automaattisesti määräajan umpeutuessa.

Hakemuksen hyväksyminen ei automaattisesti takaa asunnon saantia.

Hakemuksen jättöpäivällä on merkitystä

Hakemuksen jättöpäivällä on merkitystä: Hoas pyrkii tarjoamaan asuntoa pisimpään odottaneille. Huomaathan kuitenkin, että Hoasin ensisijaiset perusteet asuntojen tarjoamiseen ovat asunnottomuus ja vähävaraisuus, joten pisimpään odottanut ei aina automaattisesti ole etusijalla asuntoja tarjotessamme.

Kauanko hakemukseni on voimassa?

Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta jättöpäivästä. Hakemus tulee päivittää vähintään kolmen kuukauden välein, jottei se vanhene ja poistu hakemusrekisteristämme. Mikäli haet asuntoa aktiivisesti, suosittelemme päivittämään hakemuksen kerran kuussa.

Hakemusta voit päivittää hakemuksen päivityslomakkeella. Huomaathan, että toistuvat yhteydenotot eivät nopeuta tai vaikuta asunnon saantiin.

Uuden hakemuksen jättäminen entisen ollessa voimassa päivittää vanhan hakemuksen ja uusi hakemus hylätään. Uuden perhe- ja/tai kaverihakemuksen jättäminen eri kanssahakijan kanssa korvaa ja poistaa entisen hakemuksen automaattisesti.

Miten voin muuttaa hakemuksellani antamiani tietoja?

Jos asuntotoiveesi tai elämäntilanteesi muuttuu, voit päivittää hakemuksesi tietoja hakemuksen päivityslomakkeella.

Hakemukselle ei kuitenkaan voi lisätä uutta hakijaa, eikä siltä voi poistaa hakijaa. Jos olet hakenut perhe- tai kaveriasuntoa, mutta haluatkin hakea asuntoa eri henkilön kanssa tai yksin, poista aiempi yhteinen hakemus ja jätä uusi hakemus yksin tai uuden kanssahakijan kanssa. Tarjousvaiheessa hakijamuutokset eivät ole mahdollisia.