Sopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanominen on tehtävä aina kirjallisesti. Helpoin tapa on täyttää irtisanomisilmoitus. Huomioi irtisanoessasi sopimuksesi vuokralaisen irtisanomisaika.

Mikäli asut kaveri- tai perheasunnossa ja kaikki asukkaat ovat muuttamassa pois asunnosta, tulee kaikkien asukkaiden täyttää irtisanomisilmoitus (irtisanomisilmoituksen voi täyttää yhdessä tai jokainen asukas erikseen). Vuokrasopimusta ei voi irtisanoa toisen puolesta. Mikäli kyseessä on ero tai kaveriasunnosta irtisanoutuminen, on sinun hyvä tutustua myös toimintatapoihin puolison tai kaverin irtisanoutuessa.

Voit myös tehdä irtisanomisilmoituksen kirjeellä tai henkilökohtaisesti Hoasin palvelukeskuksessa. Irtisanomisilmoitusta ei voi tehdä sähköpostilla tai puhelimitse.

Täytä irtisanomisilmoitus huolellisesti

Irtisanomisilmoitukseen on kirjattava kaikki tarpeelliset tiedot asukkaasta sekä asuntoa ja vuokrasuhdetta koskevat tiedot. Emme voi vahvistaa irtisanomista, mikäli lomakkeen tiedot eivät ole oikein.

  • Virheellisin tiedoin täytettyä lomaketta ei voi korjata itse jälkeenpäin, vaan sinun on otettava yhteyttä Hoasin asumispalveluihin (jos olet esimerkiksi ilmoittanut aiottua myöhemmän sopimuksen päättymispäivän). 

Saat irtisanomisesta vahvistuksen

Kun olet irtisanonut vuokrasopimuksesi, saat postitse kirjallisen vahvistuksen tehdystä irtisanomisesta sekä tarvittavia poismuuttoon liittyviä ohjeita. Jos ilmoitit ajantasaisen sähköpostiosoitteesi, sinulle lähetetään kuittaus myös sähköpostitse.

Jos et saa kirjallista vahvistusta noin viiden arkipäivän kuluessa irtisanomisilmoituksen jättämisestä, ota yhteyttä Hoasin asumispalveluihin varmistaaksesi, että irtisanominen on onnistunut.

Irtisanomisaika

Vuokralaisen irtisanomisaika on aina yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Muista siis tehdä irtisanominen ajoissa.

Määräaikaiset sopimukset

Määräaikaiset ja rajoitetun asumisajan asuntoon tehdyt vuokrasopimukset päättyvät sopimukselle merkityn sopimuskauden umpeuduttua ilman erillistä irtisanomista.

Asukas voi itse irtisanoa myös määräaikaisen vuokrasopimuksen kalenterikuukauden irtisanomisajalla. Poikkeuksena ovat määräaikaiset vuokrasopimukset kevät- ja kesäasuntoihin, sekä vaihto-opiskelijoiden vuokrasopimukset kalustettuihin asuntoihin, jotka päättyvät automaattisesti määräajan umpeutuessa.

Vuokranantajan irtisanomisaika

Vuokranantajan irtisanomisaika on kuusi kalenterikuukautta, mikäli vuokrasopimus on kestänyt vähintään yhden vuoden. Alle vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa on vuokranantajan irtisanomisaika kolme kalenterikuukautta.

Soluhuoneissa on mahdollisuus 12 kuukauden vuokranantajan irtisanomisaikaan vuokrasuhteen kestosta riippumatta. Pidempi irtisanomisaika on mahdollinen, kun asuminen ja maksut ovat sujuneet moitteetta eikä muuta vastasyytä ole. Määräaikaiset sopimukset päättyvät kuitenkin aina määräajan umpeutuessa.

Yleisin syy siihen, että Hoas irtisanoo sopimuksesi, on opiskelujesi päättyminen tai keskeytyminen.

Voiko irtisanomisen perua?

Jos olet jättänyt irtisanomisilmoituksen ja saanut vahvistuksen irtisanomisesta, on vuokrasuhde päätetty ja asuntosi siirtynyt vuokrattavaksi eteenpäin. Jos kuitenkin haluaisit perua irtisanomisen ja jäädä asuntoon, ota välittömästi yhteyttä Hoasin asumispalveluihin puhelimitse.

Kun soitat asiakaspalveluumme, tarkistamme onko asunto jo tarjottu tai vuokrattu toiselle henkilölle. Jos asunto on edelleen vapaa, yleensä irtisanomisen voi perua. Hoas pidättää oikeuden olla perumatta irtisanomista.

Jos irtisanominen voidaan perua, pyydämme sinua ilmoittamaan toiveesi peruutuksesta vielä kirjallisesti sähköpostilla asumispalvelut(at)hoas.fi. Kaveri- ja perhesopimuksissa irtisanomisen peruutus tulee tulla kaikilta irtisanomisilmoituksen täyttäneiltä.

Kun vahvistuksesi saapuu, irtisanominen perutaan ja vuokrasopimuksesi voi jatkua entisten ehtojen mukaisesti. Irtisanomisen peruutuksesta veloitamme 42 euroa korvausvastuuhinnaston mukaisesti. Irtisanomisen peruutusta ei voi kumota, joten jos mielesi muuttuu peruutuksen suhteen, on sinun jätettävä uusi irtisanomisilmoitus.

Voiko Hoasin tekemän irtisanomisen perua?

Hoasin tekemää irtisanomista ei yleensä voi perua, sillä irtisanominen vuokranantajan puolelta tehdään vain painavin perustein (esimerkiksi koska opintosi ovat päättyneet). Jos tilanteesi kuitenkin muuttuu ja esimerkiksi saat tiedon pääsystä uuteen opiskelupaikkaan, ota välittömästi yhteyttä Hoasin asumispalveluihin. Tarkistamme irtisanomisen peruutusmahdollisuuden tapauskohtaisesti.

Muuttopäivä

Vuokrasuhteen virallinen muuttopäivä on vuokrasuhteen päättymispäivä.

Yhtä aikaa vuokrasopimuksen kanssa päättyvät myös sopimukseen liittyneet muut Hoasin kautta tehdyt varaukset, kuten autopaikka ja saunavuoro. Jos olet varannut autopaikan tai saunavuoron muualta, ota yhteyttä kyseiseen tahoon varauksen päättämisestä.

Saat muuton lähestyessä aina vahvistuksen vuokrasopimuksen päättymisestä ja poismuutto-ohjeet. Avainten palautuksesta löydät tietoa avainosiosta.